Летно Национално првенство во пливање 16-17.07.2022 Охрид

Летното национално првенство во пливање се одржа во Охрид,на 16-17.07.2022. Технички организатори беа ПК Акваспирит од Охрид,а генерален покровитек Градоначалникот на Охрид,Кирил Пецаков. На првенството учество земаа 18 клуба и околу 300 пливачи. Со завршување на последниот дел од Летното национално првенство за најуспешни пливачи прогласени се: Помлади пионери Влатко Цеков ПК Вардар 2018 Неда Миленковска

Пропозиции

Летно Национално првенство во пливање На 16-17.07.2022 во Охрид ќе се одржи Летното Национално првенство во пливање.Првенството ќе се одржи во 4 дела и тоа: Утрински 08:00 - расплив 09:00 - почеток на трки Попладне 16:00 - расплив 17:00 - почеток на трки На Првенството право на настап имаат само регистрирани пливачи во Националната пливачка федерација

8ми Македонски куп во далечинско пливање

Според програмата на Националната пливачка федерација на Северна Македонија,оваа година ќе се организира 8от Македонски куп во далечинско пливање. Право на учество имаат само регистрирани пливачи. Пропозиции Македонски куп во Далечинско пливање 2022

Одлуки на Управен одбор

На состанокот одржан  на 28.06.2022 кој се одржа по доставено барање од ПК Скопје и ПК Пилот ,Управниот одбор по разгледување на барањата го донесе следните одлуки. 20220629104310451 20220629104237682

Одлуки на Управен одбор

На состанокот на Управниот одбор кој се одржа 14.06.2022 година,донесени се следните одлуки кои се однесуваат на барањето на ПК Скопје за добиање на потврди за апликација на пливачи на Јавен повик од Град Скопје и барање за регистрација на пливачи за тековната натпреварувачка сезона 2022. Врз основа на сите добиени

Медитерански КОМЕН Куп Лимасол,Кипар

Денес преку Солун,нашите кадетски  репрезентативци,Јанковиќ Сара и Ѓуретановиќ Никола во придружба на тренерот Горан Стаменов заминаа за Лимасол,Кипар каде ќе се одржи Медитеранскиот КОМЕН Куп од 03-05.06.2022. Тие ќе настапат во своите основни дисциплини: Јанковиќ Сара 400 и 800м слободно Ѓуретановиќ Никола 200 и 400м слободно. На врската подоле можете да ги следите резултатите

Редовно собрание на Олимпискиот комитет на Северна Македонија

Претседателот на Националната пливачка федерација учествуваше на редовното собрание на Олимпискиот комитет на Северна Македонија каде што една од точките беше и учество на Македонски спортисти на ЕМОФ во Банска Бистрица и Медитеранските игри во Орен,Алжир каде што дел од тимовите ќе бидат и нашите најдобри пливачи.

Одлуки на Управен одбор

На состанокот на Управниот одбор одржан на 16.05.2022 донесени се следните одлуки кои се однесуваат на промени во Меѓународните федерации,како и настапи на Репрезентацијата во пливање во повеќе категории и натпревари.   20220519151325704 20220519151318818 20220519151310106

Потврда од страна на ФИНА

Светската пливачка федерација ФИНА со писмо ја извести Националната пливачка федерација на Северна Македонија дека е направена промена со која е избришан поранешниот претседател и како нов е запишан г-дин Горан Стојановски - https://www.fina.org/members/national-federations?region=all&country=. Воедно ФИНА го потврди изборот кој претходно го направија Олимпискиот комитет на Северна Македонија и 33 Пливачки клубови 

Официјални резултати од Националното првенство во далечинско пливање

На Националното првенство во далечинско пливање кое се држа на 27.04.2022 на Олимпискиот базен - Центар победници во категорија се: Категорија А МАЖИ - Евгениј Поп Ацев ПК Вардар 2018 ЖЕНИ - Ивона Наумова ПСК Челични Категорија Б МАЖИ - Петар Цеков Вардар 2018 ЖЕНИ - Нина Карајованова П.В.К.Орион Во продолжение комплетните официјални резултати од Првенството. Официјални резултат-Национално првенство

Национално првенство во далечинско пливање

Според програмата на Националната пливачка федерација на Северна Македонија на 27.04.2022 година е предвидено да се одржи Националното првенство во далечинско пливање на Олимпискиот базен Центар во Скопје. Во продолжение ги имате пропозициите за истото.

Известување

На последниот состанок на Управниот одбор одржан на 15.03.2022(http://pfm.mk/?p=4561) донесена е одлука за регистрација на членови за натпреварувачката 2022 година. Секој клуб треба до Среда 20.04.2022 до 12:00 да достави список на членови на официјалната е-пошта на федерацијата(истото може и кај членовите на комисијата) и истото да содржи:име,татково име и презиме

Најсупешни пливачи на Македонија за 2021 година

На 26.03.2022,во конгресната сала на Олимпискиот комитет на Северна Македонија се одржа прогласување на најуспешните пливачи за 2021 година кое се одржува по 4ти пат по ред,па така според одлуката на УО од 2019 година(02-124/2) за најсупешни пливачи за 2021 година се прогласени: Најуспешен пливач во Сениорска категорија за 2021 -

XVI DELFIN KUP 2022

На 27.03.2022 година на базенот Борис Трајковски ќе се одржи Меѓународниот пливачки митинг "Делфин куп" во организација на Пливачкиот клуб Делфин од Скопје. Овој натпревар е еден од најстарите Меѓународни пливачки натпревари кои се одржуваат во Македонија. Пропозиции за натпреварот: XVI Delfin_kup_2022_MKD XVI Delfin KUP 2022- ENG

Програма на натпревари 2022

На последниот состанок на Управниот одбор одржан на 15.03.2022 прифатен е предлог календарот за натпревари за 2022 предложен од Одборот за пливање и одборот за далечинско пливање. 20220323113016061 (1)

Допис до Национална пливачка федерација на Северна Македонија

Писмо од Претседателот на Олимпискиот Комитет на Северна Македонија. Претседателот на Олимпискиот Комитет на Северна Македонија,господинот Даниел Димевски во името на Олимпискиот Комитет и во негово лично име  го честита изборот за нов Претседател на Националната пливачка федерација на Северна Македонија Допис до Национална пливачка федерација на Северна Македонија (1)

Известување

На Собрание на Националната пливачка федерација на Северна Македонија кое се одржа на 16.12.2021 за нов Претседател на Националната пливачка федерација е избран Горан Стојановски кој и досега беше дел од телата на Федерацијата како член на Управниот одбор. Tekovna NPF

Известување

Светската пливачка федерација излезе со соопштение дека 19то Светско првенство во пливање кое беше предвидено да се одржи во Мај оваа година во Фукуока,Јапонија се презакажува за 2023,поточно 14-30.07.2023. Додека предвиденото 20то Светско првенство во Катар се презакажува за 2024. Повеќе на врската: https://www.fina.org/news/2462776/press-release-fina-announces-changes-to-international-events-calendar

10 Рекорди за пливачите на Св.Никола

На традиционалниот  Меѓународен пливачки митинг "Св.Никола" кој се одржa  во Ниш 18-19.12.2021,Македонските пливачи имаа успешен викенд. На митингот тие поставија вкупно 10 нови Национални рекорди во повеќе категории. Нови рекордери на Македонија се: 🔹Јанковиќ Сара ПК Скопје 50м градно 35.53 - Кадетски рекорд 🔹Јанковски Јован П.В.К.Орион 50м слободно 24.79 - Кадетски рекорд 50м делфин 26.18-Кадетски рекорд 🔹Герасимовски Василиј 

XVII Немо куп

На 27-28 Ноември во организација на Пливачкиот Клуб Делфин од Скопје се одржа традиционалниот 17ти по ред,Меѓународен пливачки митинг "Немо куп'  на базенот Борис Трајковски.На митингот учество земаа 346 пливачи од 34 клуба и тоа од Албанија,Бугарија,Косово и Македонија. На Митингот се постигнаа 6 нови Национални рекорди во помладите категории.Нови рекордери

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ЗА ГЛУВИ-ГЛИВИЦЕ,ПОЛСКА

На 1то Светско првенство за глуви во 25 метарски базени кое се одржува во Гливице,Полска од 15-20 Ноември,Македонија ќе биде претставена од Андреј Стојаноски. Ова е прв пат Светско првенство за глуви да се одржува во куси базени,досега сите првенства беа одржувано во 50 метарски базени. Андреј Стојановски ќе настапи во

10ти Меѓународен пливачки митинг 13 Ноември

Во организација на Пливачкиот Клуб 'Бета Шаркс' од Скопје на 23 и 24 Октомври се одржа 9от Меѓународен пливачки митинг "13 Ноември" на кој учество земаа 28 пливачки клуба и 327 пливачи од 5 Држави и тоа Србија,Чешка Република,Албанија,Косово и Македонија. Во 4 дела од натпреварот поставени се вкупно 9 нови

5ти Орион куп мини

5ти Орион куп мини На ден 10 Октомври  на Олимпискиот базен Центар во Скопје  се одржа 5от Меѓународен пливачки митинг „Орион куп мини" во организација на Пливачкиот Клуб Орион. На митингот учество земаа 27 пливачки клубови од Македонија и Косово и вкупно 319 пливачи. Поставени се два Национални рекорди на Македонија,пливачот на

4ти Делфин Спринт

4ти Делфин Спринт На 03 Октомври се одржа 4от Меѓународен пливачки митинг „Делфин спринт" во организација на Пливачкиот клуб Делфин од Скопје. На митингот учество земаа 25 клуба од Македонија и Косово и вкупно 265 пливачи. На митингот се поставија и два нови Национални рекорди на Македонија, пливачот на ПК Вардар 2018

Пливање-Летни Олимписки Игри Токио

Заврши настапот на нашите пливачи,Деркоски Филип и Блажевска Емнинова Миа на Летните Олимписки Игри Токио 2020. Деркоски Филип настапи во дисциплината 400м слободно и исплива свое најдобро време 4:03.34 додека Блажевска Еминова Миа исплива свој втор највреден резултат на 100м слободно со време 57.19. Честитки

Летни Олимписки Игри Токио 2020

Денес се отворија Летните Олимписки Игри Токио 2020,пливачкиот тим е составен од Блажевска Еминов Миа и Деркоски Филип кои се во придружба на тренерот Илија Стојановски. Миа и Филип добија право на учество на Летните Олимписки Игри како пливачи со највредни резултати во Македонија,односно Миа со испливаното време на 100м слободно

Летно Национално Првенство на Македонија

На Летното Национално Првенство во пливање кое се одржа на 04-05.2021 на базенот Аеродром во Скопје,најуспешни пливачи по категории се: Сениори: Мажи-Деркоски Филип П.В.К.Орион Жени-Крстевска Миа П.В.К.Орион Младинци: Мажи-Стојанивски Андреј ПК Нептун Жени-Дамјанова Софија ПК Вардар 2018 Кадети: Мажи-Ѓуретановиќ Никола ПК Вардар 2018 Жени-Милковска Јана ПК Вардар 2018 Постари пионери: Мажи-Ѓуретановиќ Никола ПК Вардар 2018 Жени-Дамјанова Софија ПК Вардар 2018 Помлади пионери: Мажи-Герасимовски Василиј

Известување

Со завршување на Европското првенство во водени спортови кое се одржа во Будимпешта од 10-25.05.2021,останаа уште неколку официјални натпревари во календарот на ФИНА кои се критериумски за настап на ЛОИ Токио 2021. Во продолжение ја имате моменталната ситуација со бодови на пливачите/кандидати за Токио 2021 и официјалната процедура за квалификување на