Охридски пливачки маратон 2022

На 10.09.2022 во Охрид се одржа традиционалниот Охридски пливачки маратон во должина од 25Км на патеката Климе Савин.На маратонот учество земаа 8 пливачи,7 во машка и 1 во женска конкуренција кои се бореа за награден фонд од 10000 долари.
Победници на маратонот се пливачите од Аргентина,Матијас Дијаз во машка конкуренција и Рита Ванеса Гарсија во женска конкуренција.
Македонските пливачи Евгениј Поп Ацев и Александар Илиевски го заземаа третото односно четвртото место.
Оваа година беше и традиционална по тоа што првиот маратон во Охрид беше организира далчечната 1962 година каде што победници беа легендарниот маратонец Абу Хеиф од Египет во машка и Атина Бојаџи од Македонија во женска конкуренција.
Резултати