Протоколи за организирање на натпреварите во затворен простор

Националната пливачка федерација изготви протоколи за организирање на натпреварите во затворен простор кои се изготвени според препораките и мерките за заштита и спречување на ширењето на коронавирусот предложени од Комисијата за заразни болести и Владата на Република С.Македонија ПРОТОКОЛИ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА НАТПРЕВАРИ

Список на пливачи кои ќе може да ги користат термините во базенот Борис Трајковски

Список на пливачи кои ќе може да ги користат термините во базенот Борис Трајковски.Списокот е направен според неколку критериуми(категоризирани спортисти,репрезентативци и освојувачи на медали на Национални првенства) и според следење на препораките дадени од страна на Националната пливачка федерација и усогласени со раководните лица на базенот. Во продолжение списокот: Список на пливачи

Владата на Република С.Македонија ги усвои протоколите за користење на базените

Владата на Република С.Македонија на седницата одржана на 16.06.2020 ги усвои протоколите за користење на базените предложени од страна на Националната пливачка федерација и се однесуваат за а пливачките клубови во Македонија Истите протоколи се веќе излезени во Службен весник и можете да ги видите во документот подолу dokument

Испратено барање за отварање на базените

Почитувани Националната пливачка федерација  повторно испрати барање за отварање на базените до Министерството за здравство,Комисијата за заразни болести и Владата на република С.Македонија.  Национална пливачка федерација покрај тоа што повторно побара да се отворат базните за пливачите поради извршување на тренажен процес,како Федерација која се грижи за своите членови,побаравме отварање на базените 

Известување

После водениот разговор со раководството на А1 Спортскиот центар Борис Трајковски на 11.05.2020 и поради намалување на рестриктивните мерки од страна на Владата, со цел отварање на базените за работа,Националната пливачка федерација изготви список на пливачи кои ќе може да влезат на базенот Борис Трајковски. Списокот и бројот на пливачи е

Известување!

Балканската федерација на пливачки спортови одлучи Младинското Балканско првенство во пливање кое требаше да се одржи во Скопје од 08-10.05.2020 да се откаже и оваа година истото воопшто нема да се одржи. Оваа одлука е донесена поради моменталната ситуација со коронавирусот и пред се поради безбедноста на пливачите. Ние како Федерација ја

Дата на одржување на Летните Олимписки Игри

Интернационалниот Олимписки Комитет,Организациониот Комитет на Летните Олимписки Игри Токио 2020 и Градската управа на Токио,ја објавија датата на одржување на Летните Олимписки Игри. Тие ќе се одржат од 23.07-08.08.2021. Лотого на игрите ќе остане исто Токио 2020 како и сите испечатени материјали. Им посакуваме мирна година и успешни игри. https://www.olympic.org/news/ioc-ipc-tokyo-2020-organising-committee-and-tokyo-metropolitan-government-announce-new-dates-for-the-olympic-and-paralympic-games-tokyo-2020

Соопштение од Светската антидопинг агенција WADA

Светската антидопинг агенција WADA излезе со соопштение во однос на моменталната ситуација со коронавирусот со што направи дополнителни ажурирања и одговори на сите прашања на спортистите во однос на протоколот на тестирање. https://www.wada-ama.org/en/covid-19-updates

Најнова вест!!!

Претседателот на Меѓународниот Олимписки Комитет,господинот Томас Бах и Премиерот на Јапонија,господинот Шинзо Абе денес преку конференциска врска имаа заедничка конференција. Тие заедно донесоа одлука Олимписките игри во Токио 2020 да бидат одложени за наредната година но не покасно од летото 2021. Во продолжение го имате заедничкото соопштение: https://www.olympic.org/news/joint-statement-from-the-international-olympic-committee-and-the-tokyo-2020-organising-committee

Известување!

Поради препораките на Министерството за здравство и Владата, со што сите базени во Македонија се затворени,Националната пливачка федерација после консултација со Управниот одбор, Одборите за пливање и далечинско пливање одлучи да ги откаже сите натпревари кои според календарот на натпревари треба да се одржат до 01.06.2020. За сите промени кои произлегуваат

ИЗВЕСТУВАЊЕ!!!

На својата 15 седница одржана на 10.03.2020,Владата донесе одлука со кој се забранува користење на секаков тип на пливачки базени на територијата на Македонија која ќе трае 14 дена од нејзиното донесување. Оваа одлука е според препораките на Министерството за здравство и поради новонастанатата ситуација со коронавирусот.

Известување

Следејќи ги препораките на Министерството за здравство за ограничување и одложување на сите масовни собири и неможејќи да ги организираме натпреварите без публика,Националната пливачка федерација донесе одлука: Меѓународниот пливачки митинг "Нептун Куп" во организација на ПК Нептун и Меѓународниот пливачки митинг "Гранд при Македонија" во организација на Националната пливачка федерација да

Втор Меѓународен пливачки митинг “Гран при Македонија”

Почитувани пливачи,спортски работници,љубители на пливањето имам посебна чест и задоволство да Ве поканам на 2от Меѓународен пливачки митинг "Гран при Македонија" кои и оваа година ќе се одржи во организација на Националната пливачка федерација од 06-08.03.2020 на Олимпискиот базен Центар. Следејќи го трендот на светското пливање за прв пат во Македонија

Редовно собрание на Светската Анти допинг агенција(WADA)

На редовното собрание на Светската Анти допинг агенција(WADA) одржано во Полска, усвоен е новиот Светски Анти  допинг Код како и други меѓународни правила со утврдени стандарди од областа на допингот во спортот,кои ќе треба да стапат на сила од 2021 година на Национално ниво. Поради тоа Агенцијата за Млади и Спорт

Прогласување на најуспешните пливачи во 2019 година

На ден 28.12.2019 Сабота,Националната пливачка федерација ќе изврши прогласување на најуспешните пливачи во 2019 година. Прогласувањето ќе се изврши во ресторанот Мажестик кој се наоѓа на Ул.Трета Македонска Бригада 11 (спроти Американ Колеџ) во нас. Стар Аеродром и ќе започне во 12:00. Исто така ќе се изврши и доделување на пехарите на најдобрите

Известување

Националната пливачка федерација по повод новите случувања ќе одржи прес конференција утре Четврток 10.10.2019 во АТК Премиум клубот на базенот Борис Трајковски со почеток во 11:00. Ги покануваме сите заинтересирани медиуми,спортски работници и љубители на пливањето да присуствуваат на пресконференцијата Со почит Национална пливачка федерација Претседател Александар Филипчев

Известување

По последните натписи и известувања за промена на името на Федерацијата,сакаме да ве известиме дека единствена федерација надлежна за водените спортови во Македонија е Националната пливачка федерација. Според Централниот регистар на Република Северна Македонија,правен субјек "Пливачка федерација на Северна Македонија" воопшто не постои. За целата оваа ситуација запознаени се сите надлежни институции

Известување

Пливачка Федерација на Македонија од ЛЕН Европска Пливачка Федерација и лично од Претседателот Паоло Барели, и Извршен Директор Џани Минервини доби 100% безрезервна подршка за сите проекти и манифестации од меѓународен карактер 2019-2020г кои ќе се одржат во Северна Македонија. Како специјално признание за досегашна професионална работа на Претседател Александар Маленко

Пријава учество на ЛЕН Меѓународен Критериумски Пливачки Натпревар

Почитувани Клубови, Рок за пријава учество на ЛЕН Меѓународен Критериумски Пливачки Натпревар е 05.Март 2019г 23ч:59м Официјален Е-маил за пријава е office@pfm.mk Секоја пријава после горенаведена дата е НЕВАЖЕЧКА. Со почит, Пливачка Федерација на Македонија

Управен Одбор и Стручен Совет на ПФМ

Управен Одбор на ПФМ -Александар Маленко Претседател -Владимир Пејковски Потпретседател -Мартин Стефановски Потпретседател -Момчило Антевски Член -Фарук Омерагиќ Член -Никола Стојановски Член -Евгениј Поп Ацев Член Стручен Совет на ПФМ за Пливање и Далечинско Пливање -Пејковски Владимир Координатор -Методија Ангелевски Член -Андреј Селезенев Член -Томи Стефановски Член  -Јане Карајованов Член Извршен Директор на ПФМ за меѓународна соработка со ФИНА,ЛЕН,КОМЕН МЕДИТЕРАНСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА, БАЛКАНСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА,МОК и

прва “Fina Swimming Clinic for Coaches “

Пливачка Федерација на Македонија официјално организатор на прва "Fina Swimming Clinic for Coaches " која ќе се одржи во Скопје 6-10 Март 2019г. За официјален Фина предавач е назначен Селектор на Италијанска Младинска Пливачка Репрезентација Г-дин Валтер Бологнани,член на стручен тренерски совет за развој на пливање во ФИНА и ЛЕН. Сите заинтересирани Тренери

ЛЕН Интернационален Пливачки Митинг Гранд При Македонија

Пливачка Федерација на Македонија организатор на прв ЛЕН Интернационален Пливачки Митинг Гранд При Македонија 8-10.03.2019 година Во прилог линк превземете ја програмата. програма за Grand Prix Macedonia

Пријави за Национално Првенство во Далечинско Пливање (зимско)

Во Сабота 29.12.2018 организирано од Пливачка Федерација на Македонија ќе се одржи Национално Првенство во Далечинско Пливање (зимско) 2018 год. 2,5км-Категорија 2003-2006г 5км- категорија 2002г и постари Натпреварот ќе се одржи на Вип Базен СРЦ -Борис Трајковски со почеток во 16ч. Пријави на натпреварувачи до 28.12.2018г(Петок) 23:59 на официјален Емаил- office@pfm.mk

Пливачка федерација организатор на Европски Лен Куп 2019

Пливачка Федерација на Македонија со гордост објавува дека официјално е организатор на Европски Лен Куп олимписка дисциплина 10км Охрид- 18 Август 2019г Повеќе информации на web страната на ЛЕН http://www2.len.eu/?p=13282

Одлуки на Управен одбор

Управен Одбор на ПФМ на седница одржана на 9ти Октомври 2018г донесе Одлуки кои стапуваат на сила веднаш Одлука      - Се усвојува ПФМ БОДОВЕН СИСТЕМ за категоризација на клубови и пливачи на Национално Првенство. Пливачи кои имаат исполнето критериум "спортска надеж" за тековна календарска натпреварувачка сезона се ОСЛОБОДУВААТ од

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Пливачка Федерација на Македонија со гордост објавува дека и официјално од 1ви Октомври 2018г до 2021г 30ти Септември ќе биде дел од раководни функции во Медитерански Пливачки Федерации преставена од Нашиот Претседател Александар Маленко. Со ова се докажа целокупниот труд и професионализам на ПФМ раководство во овој изминат 10 месечен период