Европско првенство во водени спортови Будимпешта 10-23.05.2021

Европско првенство во водени спортови Будимпешта 10-23.05.2021
На Европското првенство во водени спортови кое се одржа во Будимпешта,Унгарија од 10-23.05.2021,Македонија беше претставена од 6 пливачи.
Евгениј Поп Ацев кој настапи во пливањето на отворени води и пливачите кои настапија во базенските трки:Деркоски Филип,Симоновски Иван,Петровски Давор,Крстевска Миа и Блажевска Еминова Миа.
Блажевска Еминова Миа постави нов Младински рекорд на Македонија во трката на 100м грбно додека во трката на 100м слободно го израмни Младинскиот рекорд кој е во нејзина сопственост.
Тие ги поставија следните резултати:
1.Деркоски Филип 2000
400м слободно 4:04.10 732 ФИНА бодови
200м слободно 1:55.67 685 ФИНА бодови
2.Симоновски Иван 2000
50м делфин 26.17 617 ФИНА бодови
100м делфин 58.23 614 ФИНА бодови
3.Петровски Давор 2000
200м делфин 2:05.75 682 ФИНА бодови
100м делфин 58.08 619 ФИНА бодови
4.Крстевска Миа 2001
100м грбно 1:05.52 678 ФИНА бодови
200м грбно 2:23.40 621 ФИНА бодови
5.Блажевска Еминова Миа 2005
50м слободно 26.64 701 ФИНА бодови
50м грбно 30.77 674 ФИНА бодови
100м грбно 1:04.59 708 ФИНА бодови -Нов Младински рекорд на Македонија
100м слободно 57.85 714 ФИНА бодови
6.Поп Ацев Евгениј
10км – 27 место
25км – 9 место
Честитки